Gå direkt till sidans innehåll

Insamlat hushållsavfall

Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SDG. 12. 1

Det första steget i avfallstrappan är att minimera mängden avfall. Det handlar om att skapa så lite avfall som möjligt, vilket kräver minskad konsumtion och mer resurssnål produktion. Målet är att minimera mängden avfall.

I hushållsavfall ingår mat- och restavfall, grovavfall inklusive trädgårdsavfall, farligt avfall, jämförligt avfall från bland annat affärer, kontor, industrier och restauranger, samt den del av hushållsavfallet som omfattas av producentansvar (förpackningar, tidningar, elavfall, batterier med mera), även om det inte faller under kommunalt renhållningsansvar. Invånarantalet justeras med hänsyn till fritidshus, gästnätter och in-/utpendling. I utpräglade fritidshuskommuner eller kommuner med omfattande turistverksamhet genereras betydligt mer hushållsavfall än vad de permanentboende ger upphov till.

Mängd insamlat hushållsavfall per person

Rad-id Avfallstyp Senaste värdet (kg/person) Datum

0

Mat- och restavfall

 195

2021

1

Förpackningar och returpapper

 45

2021

2

Grovavfall

 110

2021

3

Farligt avfall

 13

2021

4

Totalt

 363

2021

Datakälla: Avfall Sverige via Kolada

Kommentar

Järfälla har låg nivå av insamlat hushållsavfall jämfört med andra kommuner. Genomsnittet för Sveriges kommuner är 496 kg per person medan Järfälla ligger på 363 kg per person. Sedan 2012 har samtliga avfallstyper, alltså mängderna av mat- och restavfall, grovavfall och förpackningar och returpapper samt farligt avfall, minskat. Den största minskningen har skett inom grovavfall.

Uppdaterad: 2024-01-26