Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SDG. 12. 3

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Regeringens inriktningsmål är att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2010

11

1

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2011

16

2

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2012

19

3

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2013

21

4

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2014

25

5

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2015

28

6

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2016

32

7

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2017

32

8

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2018

35

9

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2019

35

10

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2020

36

11

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2021

35

12

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2022

35

Datakälla: Ekomatcentrum via Kolada

Kommentar

Järfälla närmar sig målet att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030. År 2023 var 47 procent av livsmedlen som konsumerats i kommunens verksamhet ekologisk, vilket är en stor ökning från 9 procent år 2010. Genomsnittet för alla Sveriges kommuner år 2022 var 29 procent.

Uppdaterad: 2024-04-03