Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SDG. 12. 3

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Regeringens inriktningsmål är att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2010

11

1

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2011

16

2

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2012

18

3

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2013

21

4

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2014

24

5

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2015

29

6

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2016

32

7

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2017

32

8

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2018

34

9

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2019

33

10

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2020

34

11

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2021

33

12

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2022

32

Datakälla: Ekomatcentrum via Kolada

Kommentar

Järfälla närmar sig målet att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030. År 2023 var 47 procent av livsmedlen som konsumerats i kommunens verksamhet ekologisk, vilket är en stor ökning från 9 procent år 2010. Genomsnittet för alla Sveriges kommuner år 2022 var 29 procent.

Uppdaterad: 2024-04-03