Gå direkt till sidans innehåll

Industriell och urban symbios

Solceller på tak
Solceller på tak
Åtgärd 12. 1.1. 1
Åtgärdsstatus:
Påbörjad Påbörjad

Verka för ökat utbyte av restflöden genom symbioser – exempelvis utbyte av restvärme och solenergi. Skapa förutsättningar för symbioser tidigt i planeringsprocessen genom att verksamheter med potential för utbyten av energiresurser lokaliseras tillgängligt varandra.

Resultat

Ectogrid testas i Veddesta.

Kommunen har arbetat med utvecklingen av Positive Energy Districts (PED) i Barkarbystaden under 2023. Konceptet Energipositiva stadsdelar innebär att områden uppnår en positiv energibalans på årsbasis och bidrar till hållbar stadsutveckling genom att premiera energieffektivitet, lokal energiproduktion och flexibilitet till energisystemet.

I arbetet med PED har Järfälla anlitat White arkitekter, för att arbeta utifrån Whites processlednigsmodell som är framtagen och beprövad i planeringen av energipositiva stadsdelar. Målet om att teckna avsiktsförklaring med minst tre områden har uppnåtts genom avtal med Samsung och Winge, Serneke och E.ON samt med Åke Sundvall. En aktörsgrupp ställde in sina byggplaner och därmed sin medverkan i projektet. Samverkan med fler aktörer kommer dock påbörjas under 2024.

Vidare har samarbete och fördjupad dialog kring hållbar stadsutveckling förts med byggaktörer, E.ON, KTH och ett flertal parter inom kommunorganisationen. Under hösten har Järfälla även ansökt om forskningsmedel för att fördjupa frågeställningarna inom två projekt samt tackat ja till att delta i en ansökan om ett tredje forskningsprojekt. Det handlar om energigemenskap i samband med energipositiva stadsdelar.

Uppdaterad: 2024-01-12