Gå direkt till sidans innehåll

Åtgärder Kemikalieplan 2019-2024

Huvudområde 8. 1

Kemikalieplanens syfte är att nå miljöplanens mål för Giftfri vardag. I planen finns åtgärder för att minska exponeringen för kemiska ämnen i vår omgivning.

Åtgärderna i kemikalieplanen är uppdelade i olika åtgärdsområden. Åtgärderna är tidsatta och ansvaret för dem är utpekat. Nedan redovisas vilka åtgärder som kommunen ska göra fram till 2024.

Bedömning: Osäkert om målet kan uppnås Osäkert om målet kan uppnås

Genom att arbeta med åtgärderna i både kemikalieplanen och de kopplade handlingsplanerna strävar kommunen efter att minska antalet ämnen i omlopp, att välja de bästa produkterna ur miljö- och hälsosynpunkt och att skapa rutiner som minskar exponering av farliga ämnen.

Många av åtgärderna i kommunens kemikalieplan är av löpande karaktär och blir aldrig helt genomförda, men uppskattningsvis har cirka 23 av 25 åtgärder i kemikalieplanen helt eller delvis åtgärdats. Därför görs bedömningen att utvecklingen av målen i kemikalieplanen går åt rätt håll. Även om varje åtgärd löpande kan förbättras.

Ett axplock av det arbete som har genomförts för att minska exponeringen för farliga kemikalier under 2023

  • 3 försök för att sanera mark och vatten med nya metoder
    Järfälla kommun har många områden med förorenad jord. En vanlig metod för att sanera ett område är att schakta bort jordmassorna och lägga dem på deponi. Det är betydelsefullt att ha ren mark men de tunga transporterna orsakar stor klimatpåverkan och jordmassorna läggs på hög någon annanstans.
  1. Smarta Växter I Klimatets Tjänst (SVIKT)
    Under 2023 avslutades projektet Smarta Växter I Klimatets Tjänst (SVIKT) som finansierades av Vinnova. Syftet med projektet var att genom plantering av vide binda föroreningar och vatten samt att växtdelarna vid avverkning ska fungera som förnybar energi. Planteringen står fortsatt kvar mittemot Björkebyskolan och drar till sig både föroreningar och vatten. Genom analys av växtdelar kan man se att växterna tagit upp föroreningar från marken och beräkningar visar att rening av mark med växter medför mindre än 95% koldioxidutsläpp jämfört med att schakta bort jorden. Projektet och genomfördes av Järfälla kommun i samarbete med Clean Nature och Barkarby Science.

  2. Kan svampar rena mark förorenad av Lövsta-aska?
    Ett annat sätt att rena mark och vatten kan vara att använda svampar. I Järfälla finns flera områden som är förorenade med Lövsta-aska. Under 2023 genomfördes ett mindre pilotprojekt för att undersöka om svampar kan laka ut metaller ur jord förorenad med sådan aska. De initiala experimenten visade att svamp kan laka metaller ur jorden. Höga halter metaller gick i lösning samt återfanns och koncentreras i svampens biomassa.

  3. Ålstaskolan – låt träd rena grundvattnet
    Ytterligare ett område där Järfälla arbetar med att sanera på ett miljö- och ekonomiskt effektivare sätt än schakt är vid Ålstaskolan på Barkarbyfältet. Vid Ålstaskolan har lövträd planterats. Träden tar upp PFAS från grundvattnet, löven samlas in och därigenom förs PFAS bort från området och spridningen av PFAS till Bällstaån minskar.

  • Köpa färre produkter och rensa bort de med farliga ämnen
    Kommunen köper in produkter via upphandlade avtal. I dessa ställs ofta krav på att kommunen inte ska köpa in produkter med ämnen från kemikalieplanens utfasningslista. Särskilt ofta ställs krav på att ämnen som är upptagna på EUs kandidatlista (ämnen som eventuellt kommer att begränsas) inte ska finnas i produkterna.

Utifrån inventeringar av kemiska produkter i verksamheterna har det för andra året i rad tagits fram en lista med förslag på produkter som bör bytas ut (substitueras). Listan har skickats ut till verksamheterna för att de ska kunna göra miljö- och hälsomässigt bättre val.

Uppdaterad: 2024-04-09