Gå direkt till sidans innehåll

logotyp Järfälla kommunMiljöbarometern

Miljösmarta Järfällabor

Fotograf: Rosie Alm
Fotograf: Rosie Alm

Effektmål 14: Minst tio procent av kommunens invånare ska vara ”Miljösmarta Järfällabor” senast år 2025.

Effektmål MP.5.2

Andel "Miljösmarta Järfällabor" följs inte upp för tillfället. Men flera aktiviteter har genomförts och genomförs kontinuerligt, bland annat:

  • TAGE-hyllan: Syftet är att man ska kunna lämna hela kläder och skor som ens barn vuxit ur så att någon annan kan ta dessa. Man behöver inte lämna kläder för att få ta utan det huvudsakliga syftet är att öka återvinning av textilier och skor. I dagsläget finns TAGE-hyllan på en tredjedel av kommunens förskolor, cirka 13 stycken.

  • Klimathuset, en interaktiv utställningsmodell där användaren kan skanna in sina livsstilsval och sedan få ett resultat av koldioxidutsläpp. Används inom kommunens energi- och kllimatrådgivning.

  • Klimatkurs: Under 2019 deltog 19 Järfällabor i en klimatkurs, för att ställa om till en hållbar livsstil. Kursen genomfördes tillsammans med invånare i Stockholms stad, Huddinge, och Tyresö. Tillsammans minskade de 100 personer som deltog sina koldioxidutsläpp från 7 ton till i genomsnitt 3,8 ton. 

  • Natur & Miljöboken används sedan hösten 2019 som läromedel i årskurserna 4, 5 och 6. Det är ett faktagranskat, inspirerande och aktuellt läromedel i natur- och miljökunskap.

  • Anställda erbjuds en grundläggande miljöutbildning, utbildningen går att göra både digitalt och som fysisk utbildning.

  • Kommunen erbjuder kostnadsfri energi- och klimatrådgivning till privatpersoner, företag och organisationer.

  • Järfälla har en lådcykel samt elcyklar för anställda att boka och använda vid transporter.

Bedömning: Måluppfyllelsen kan inte bedömas Måluppfyllelsen kan inte bedömas
Uppdaterad: 2021-03-02