Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SDG. 12. 3

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Regeringens inriktningsmål är att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Järfälla

2010

9

1

Järfälla

2011

12

2

Järfälla

2012

16

3

Järfälla

2013

20

4

Järfälla

2014

23

5

Järfälla

2015

29

6

Järfälla

2016

38

7

Järfälla

2017

39

8

Järfälla

2018

42

9

Järfälla

2019

42

10

Järfälla

2020

47

11

Järfälla

2021

46

12

Järfälla

2022

47

13

Järfälla

2023

47

14

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2010

11

15

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2011

16

16

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2012

18

17

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2013

21

18

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2014

24

19

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2015

29

20

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2016

32

21

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2017

32

22

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2018

34

23

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2019

33

24

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2020

34

25

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2021

33

26

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2022

32

27

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2010

11

28

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2011

16

29

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2012

19

30

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2013

21

31

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2014

25

32

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2015

28

33

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2016

32

34

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2017

32

35

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2018

35

36

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2019

35

37

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2020

36

38

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2021

35

39

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2022

35

40

Alla kommuner (ovägt medel)

2010

10

41

Alla kommuner (ovägt medel)

2011

14

42

Alla kommuner (ovägt medel)

2012

17

43

Alla kommuner (ovägt medel)

2013

18

44

Alla kommuner (ovägt medel)

2014

22

45

Alla kommuner (ovägt medel)

2015

25

46

Alla kommuner (ovägt medel)

2016

27

47

Alla kommuner (ovägt medel)

2017

29

48

Alla kommuner (ovägt medel)

2018

30

49

Alla kommuner (ovägt medel)

2019

30

50

Alla kommuner (ovägt medel)

2020

29

51

Alla kommuner (ovägt medel)

2021

29

52

Alla kommuner (ovägt medel)

2022

29

Datakälla: Ekomatcentrum via Kolada

Kommentar

Järfälla närmar sig målet att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030. År 2023 var 47 procent av livsmedlen som konsumerats i kommunens verksamhet ekologisk, vilket är en stor ökning från 9 procent år 2010. Genomsnittet för alla Sveriges kommuner år 2022 var 29 procent.

Uppdaterad: 2024-04-03