Gå direkt till sidans innehåll

Minska Järfällas bidrag av föroreningar till vattendrag

Åtgärd 8. 1. 10

Minska Järfällas bidrag av förorenande ämnen (PFAS, m m) till närliggande vattendrag såsom Igelbäcken och Bällstaån.

Åtgärdsstatus:
Genomförd och utvärderad Genomförd och utvärderad 2023
Styrdokument:

Kemikalieplan

Avslutas senast:
2024

Resultat

Fokus på PFAS i Östra Mälarens vattenskyddsområde

Halterna av perfluorerade alkylsubstanser (PFAS) i Järfällas vattentäkt Görväln ligger nära riktvärdet för PFAS i dricksvatten. För att identifiera möjliga källor av PFAS som kan förorena vår vattentäkt Mälaren har Järfälla har deltagit i ett projekt tillsammans med Norrvatten, Stockholm vatten och avfall, Stockholms stad och Ekerö kommun. För Järfällas del undersöktes Bolinderområdet i Kallhäll, men det verkar inte läcka PFAS från området i någon större utsträckning. Däremot är det ökande halter av PFAS uppströms Kallhällsbäcken där källan troligen finns utanför Järfälla.

SVIKT – Smarta Växter I Klimatets Tjänst

Smarta Växter I Klimatets Tjänst (SVIKT) var ett projekt avslutades i slutet av 2023. Projektet syftade till att testa och utvärdera innovativa och klimatsmarta metoder för marksanering. På ytor mellan Byleden och Björkebyvägen planterades vide (Salix spp.). Inom området har det tidigare funnits handelsträdgårdar som har förorenat marken. Vid ändrat klimat riskerar områdets föroreningar att läcka ut i närliggande vattendrag (Bällstaån). Myndigheten Vinnova finansierade projektet som genomfördes av Järfälla kommun i samarbete med Clean Nature och Barkarby Science.

Ålstaskolan – låt träd rena grundvattnet

För att sanera mark på ett miljömässigt bättre sätt testar Järfälla innovativa metoder. Bland annat vid Ålstaskolan på Barkarbyfältet som är ett område förorenat med PFAS och på mark förorenad med Lövstaaska. På Ålstaskolan har lövträd planterats för att ta upp PFAS från grundvatten, löv ska samlas in och därigenom minska spridning av PFAS till Bällstaån.

Anläggningar för rening av vatten inom projekt Barkarbystaden

I Barkarbystaden uppkommer länshållningsvatten under byggskedet. Länshållningsvattnet kan innehålla olika typer av föroreningar som kan spridas till de närliggande vattenrecipienterna Igelbäcken och Bällstaån. Under perioden 2019-2022 utfördes reningsåtgärder för att förhindra utsläpp av vatten förorenat med perfluorerade alkylsubstanser (PFAS) via det så kallade 30-metersdiket till Igelbäcken. Totalt renades drygt 30 gram PFAS bort. Anläggningen är idag ersatt av två reningsanläggningar som renar länshållningsvatten från bland annat PFAS innan utsläpp till dagvattennätet (Bällstaån) eller spillvattennätet.

Ansvarig organisation
  • Kommunstyrelseförvaltningen
Uppdaterad: 2024-01-16