Gå direkt till sidans innehåll

logotyp Järfälla kommun Miljöbarometern

Måltidspedagogik/omsorgspedagogik

Bild på grönsaker
Fotograf: Alexander Mahmoud

Måltidspedagogik/omsorgspedagogik (ex. schemalagd lunch) att äta med barnen/äldre/elever

Åtgärdsstatus:
Genomförs kontinuerligt Genomförs kontinuerligt
Åtgärd 7.1

Resultat

Ett par grundskolor har schemalagda luncher. Via Foodix, som är en digital tjänst med korta utbildnings-/inspirationsfilmer, finns bland annat filmer om pedagogiska måltider att tillgå för alla inom Järfälla kommun. Kostkonsulterna påminner köken via mejl och via köksträffar samt tar upp filmerna med rektorer och ledning. Flera av kockarna på förskolorna driver måltidspedagogik i matsalen/köket, bland annat Almarevägens förskola som vann White Guide Junior i klassen årets förskolekök under året.

Särgymnasiets pedagoger äter med elever pedagogiskt. Trygghetsgruppen äter med elever olika dagar. Trygghetsgruppen består av personal och elever. Lunchschema är anpassat så att elever har minst en halvtimme på sig att äta. Vanligtvis äter eleverna 10.30-13.00-tiden men det kan ändras efter behov, exempelvis när det är långa prov så stänger matsalen 30 minuter senare så att alla hinner med att få lunch.

Omsorgsmåltid finns inom äldreomsorgen och bemanningen på några boenden har ökat under pandemin just under måltiderna. Detta innebär att de boende får en bättre måltidsmiljö, vilket gör att mer av maten äts upp. De pratar även måltidsmiljö när de har kostnätverksträffar under året. Det är viktigt att se helheten så att alla pusselbitar i måltidsmodellen tas upp då detta gör så att gästen äter bättre och vi får mindre svinn.

Ansvarig organisation
  • Barn- och ungdomsförvaltningen
  • Kompetensförvaltningen
  • Socialförvaltningen
Uppdaterad: 2023-01-10