På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Lyssna på sidan Lyssna

Förpacknings- och tidningsmaterial

Mängd insamlat förpacknings- och tidningsmaterial.
Datakälla: Avfall Web

Kommentar

Under 2017 samlades det in 58 kg/person förpackningar och tidningar i Järfälla, vilket är ungefär samma som föregående år och en minskning på fem kg/person sen 2011 (åtta procent minskning). Järfälla ligger fortfarande på värderingsgränsen "Mindre god hållbarhet" på Avfall Sveriges värderingsgränser för förpackningar och tidningar. Minskningen har främst skett inom tidningar och returpapper men beror snarare på att fler läser på nätet än att fler slänger i de "vanliga" soporna. Plastförpackningar har ökat med fyra kg/person vilket är en ökning på 172 procent. Det har även skett en ökning på pappersförpackningar med nästan fem kg/person vilket är en ökning på 57 procent.

De olika materialtyperna bör inte jämföras med varandra då indikatorn inte säger något om mängden utan bara vikten vilket innebär att glas inte kan jämföras med plast exempelvis på grund av viktskillnaden hos de olika materialtyperna.

Avfall Sveriges värderingsgränser

 Mycket god hållbarhet >95 kg/person
 God hållbarhet 76–95 kg/person
 Mindre god hållbarhet 55–76 kg/person
 Dålig hållbarhet <55 kg/person